onsdag 30 november 2011

DUKAT FÖR MIDDAG PÅ LILLA JUL




I Finland firar man alltid lilla jul kvällen innan första advent. På lilla jul har man en liten gran och man ger varandra ett litet paket. Vi lagade en god soppa för att fira och sedan hade vi köpt ett varsitt litet paket och gav till varandra.

tisdag 29 november 2011

GLÖGGMYS








I söndags kom några vänner hit på glöggkväll. Det var väldigt mysigt. Förutom glöggen bjöd vi på några olika tilltugg:

Pepparkakor med kvibille gräddädel och fikonmarmelad
Pepparkakor med philadelphiaost och lingon
Snittar av smördeg med getost, torkad aprikos, honung och rosmarin
Finska rågskorpor med philadelphiaost och lingon
Finska rågskorpor med smör och prästost
Lussekatter och pepparkakor
Frukt

måndag 28 november 2011

ADVENSTSPYNT




Det var så kul att äntligen plocka fram advenspyntet i helgen. Den här adventsljusstaken hade min farmor och farfar i deras hem när de levde. Jag tycker att den är väldigt fin och jag är glad att jag nu får ha den i mitt hem.

söndag 27 november 2011

FÖRSTA ADVENT




Så mysigt med första advent idag. Vi var först på adventsgudstjänst och sedan på eftermiddagen kom några vänner på lite glöggmys. Det var väldigt trevligt!

lördag 26 november 2011

PÅ FIKET






I onsdags träffade jag Henna efter jobbet. Vi gick till ett fik och drack te och åt chokladbollar. Jag köpte även en toast. Jag hade helt tappat rösten, så Henna fick prata och jag skrev på mobilen. Haha!

fredag 25 november 2011

CHOKLADKAKA MED SMAK AV BLODGRAPEFRUKT






Här kommer receptet på chokladkakan jag bakade. Jag tror att den här kakan skulle passa vädigt bra till advent eller jul. Kombinationen av choklad och grapefrukt känns lite julig, tycker jag.

Chokladkaka med smak av blodgrapefrukt

200g smör el margarin
2 1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
3 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
saft från en blodgrapefrukt
5 msk kakao

Glasyr
75 g smör el margarin
2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
rivet skal från en blodgrapefrukt
1/2 blodgrapefrukt till dekoration

Gör så här:
1. Smörj och bröa en rund form. Rör matfett, socker och vaniljsocker poröst.
2. Tillsätt äggen, ett i taget, under omrörning.
3. Blanda mjöl och bakpulver och kakao. Rör försiktigt ner blandningen växelvis med saften från blodgrapefrukten i smeten.
4. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader i ca 40 minuter.
5. Låt kakan kallna. Smält matfettet till glasyren, blanda i florsockret, kakaon, vaniljsockret och det rivna skalet.
6. Bred glasyren över kakan.
7. Skär filéer av grapefruktklyftorna och dekorera kakan med dem.

Servera med grädde eller vaniljglass.

torsdag 24 november 2011

GOTT FIKA











I helgen bakade jag en god kaka med choklad och blodgrapefrukt. Den blev väldigt god och vi fick lyxigt kvällsfika. Jag publicerar receptet i ett annat inlägg.

onsdag 23 november 2011

KÖTTBULLAR






I söndags blev det köttbullar. Jag gjorde enligt receptet i Vår kokbok. Jag kryddade köttbullarna med kryddpeppar, så de smakade jul. Vi åt potatisgratäng och tomatsallad till. Det hade ju varit väldigt gott med Janssons frestelse också, men det får bli närmare jul.

tisdag 22 november 2011

VARDAGSMENY NR 6: TOMATSÅS TILL PASTA






Häromkvällen blev det pasta igen för oss. Jag slängde ihop en tomatsås.

Tomatsås
(4 portioner)

1 msk margarin
4 tomater
1/2 lök
1 vitlökslkyfta
basilika
1 msk balsamvinäger
1 msk flytande honung
salt
peppar
basilika
parmesanost

Gör så här:
1. Hacka löken och riv vitlöksklyftan. Stek i margarin i en gryta.
2. Skär tomaterna i tärningar, lägg dem i grytan.
3. Häll på honung och balsamvinäger, salt, peppar och basilika. Låt koka ca 10 min.

Servera med nykokt pasta och strö på parmesanost.


måndag 21 november 2011

FRUKOSTSMOOTHIE






Till frukost i lördags blev det smoothie med blodgrape, clementin, mango, ananas och banan. Mums!

söndag 20 november 2011

FREDAGKVÄLL








I fredags kväll orkade vi inte laga någon mat, så vi köpte helt enkelt hem pizza. Inte så dumt ibland. :)

lördag 19 november 2011

RISOTTO








Risotto
(4 portioner)

4 dl avorioris
8 dl grönsaksbuljong
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 dl svamp
1 dl parmesanost
örtsalt
svartpeppar
4 små tomater
Basilika
Rivet skal av en citron

Gör så här:
1. Hacka löken och vitlöksklyftorna och fräs dem i lite olja i en kastrull. Tillsätt ris och svamp och rör om.
2. Häll på lite buljong och låt den koka in under omrörning. Fortsätt att tillsätta lite buljong i taget och låt den sugas upp innan mera hälls på.
3. Rör om så det inte bränner i botten. Det ska bara småputtra. Mer buljong kan behövas beroende på hur mycket riset och svampen suger upp.
4. Efter 18 minuter ska riset vara mjukt men fortfarande ha lite tuggmostånd och risotton bör ha en krämig konsistens.
5. Tillsätt parmesanosten, blanda och låt den smälta samman med risotton. Krydda med örtsalt och svartpeppar.
6. Garnera med tomater och basilika eller bladpersilja. Toppa med lite extra riven parmesan och rivet citron- eller limeskal.



fredag 18 november 2011

MIDDAG HOS MORMOR






Vi fick jättegod mat hos mormor. På söndagen fick vi fläskfilé med trattkantareller. Riktigt gott!

torsdag 17 november 2011

RIS A LA MALTA OCH HÄLSINGEOSTKAKA








I helgen var vi i Hälsingland och hade en körhelg. Folk fick anmäla sig att vara med i kören och så sjöng vi gospellåtar tillsammans. Det var jättekul! Vi brukar hålla i körhelger då och då. I helgen fick vi bo hos min mormor. Hon är jätteduktig på att laga mat. Till efterrätt på lördagen fick vi ris a la malta och hälsingeostkaka med saftsås.

onsdag 16 november 2011

RECEPT PÅ RÄKSOPPA




Här kommer receptet på räksoppan. Jag letade på nätet efter recept och hittade flera, men jag hade inte alla ingredienser hemma, så jag fick improvisera ihop denna soppa istället.

Räksoppa
(4 portioner)

1/2 gul lök
1 fiskbuljongtärning
5 dl vatten
En skvätt vinäger
1 tomat
100 g philadelphiaost
Parmesanost
2 dl matlagningsgrädde
1 dl mjölk
Saft från 1/2 citron
Persilja
Peppar
Salt
Paprikakrydda
1 burk räkor i lag (lite av lagen används i soppan)
Basilika

Gör så här:
1. Stek löken i lite margarin eller smör. Häll i buljongtärningen, kryddor, vattnet, lite lag från räkorna och vinägern. Låt koka i 10 minuter.
2. Skär tomaten i tärningar och lägg i grytan, lägg även i philadelphiaosten.
3. Häll allting i en skål och mixa med stavmixer.
4. Häll tillbaka i grytan och häll i matlagningsgrädde, mjölk, parmesanost (efter behag). Smaka av med saften från citronen. Låt koka cirka 5 minuter. Blanda i persilja.
5. Häll upp soppan i skålar strö över räkor. Dekorera med basilika.

Servera gärna med vitlöksbröd. Jag gjorde en jätteenkel variant: Rosta två skivor formfranska och bred sedan smör på dem och krydda med persillade. Supergott och enkelt!

måndag 14 november 2011

RÄKSOPPA TILL LUNCH






I helgen har vi varit bortresta och jobbat och inte haft tillgång till internet. Här kommer istället bilder från förra lördagen när vi åt en riktigt god räksoppa till lunch. Jag får återkomma med receptet.

fredag 11 november 2011

NYGAMLA LAKAN














Jag gillar verkligen att bädda rent i sängarna. Den här gången bäddade jag med fina lakan som vi fick i bröllopspresent. Jag bytte även till några andra kuddar. På pianot står en växt som ska vara bra på att rena luften i sovrummet.


torsdag 10 november 2011

LINGONMUFFINS






Häromdagen bakade jag muffins med lingon. De blev väldigt goda. Jag utgick från ett recept på morotskaka, men bytte ut morötterna mot lingon.

Lingonmuffins
Cirka 15 stycken

2 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma
1 dl matolja
1,5 dl lingon

Glasyr
25 g margarin
100g Philadelphiaost
1 tsk vaniljsocker
1,5 dl florsocker

Gör så här:
1. Vispa ägg och socker.
2. Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat, kanel och kardemumma och blanda det sedan med äggen och sockret.
3. Rör i matoljan.
4. Sätt muffinsformar i en muffinsplåt. Lägg cirka tio lingon i varje form.
5. Fyll formarna med smet till knappt hälften. (Det pöser över om man fyller dem mer!)
6. Grädda i ugnen på 170 grader i cirka 15 minuter.
7. Smält margarinet och blanda de andra ingredienserna till glasyren. Häll sist i det smälta margarinet.
8. Låt muffinsarna svalna och bred eller spritsa sedan glasyren på dem. Toppa med några lingon.


onsdag 9 november 2011

NYA KUDDAR I SOFFAN






Häromdagen tog jag kuddarna jag sydde i somras av ett Marimekkotyg och provade att lägga dem i soffan. Jag tyckte det blev bra, så de får nog vara kvar där ett tag.

tisdag 8 november 2011

ROLIG VAS






På en tavellist i vardagsrummet har jag en vas, som är lite rolig. Det är som tre vaser i en. Den är från House Doctor.

måndag 7 november 2011

RISGRYNSGRÖTSPREMIÄR






Förra veckan blev det premiär för risgrynsgröten. Jag kokade flera portioner så vi kunde äta flera gånger. Jag gillar verkligen risgrynsgröt den här tiden på året. Det blir så stämningsfullt och mysigt och man börjar längta till advent.

söndag 6 november 2011

PUTSADE FÖNSTER








Jag har haft höstlov hela veckan, så äntligen hann jag putsa de smutsiga fönstren. Det var verkligen nödvändigt, så skönt att få det gjort. När fönstren var putsade ville jag gärna ha lite nya blommor, för de gamla hade dött. Till fönstret vid köksbänken köpte jag en rosmarin och till fönstret vid bordet blev det några andra blommor, som jag inte minns namnet på.